Var att åka & vad att se

Salema & Algarve

Salema

Byn Salema

Salema är en av Portugals relativt få kvarvarande fiskarbyar och strandälskare delar stränderna med färgglada träfiskebåtar som skjuts och dras till och från havet av traktorer. På strandpromenaden vid stranden reparerar män sina fisknät och där ligger också terrakottaurnor som läggs fast vid långa linor. Bläckfisk som använt dem som gömställen hissas in i båtarna. Den gamla fiskmarknaden används inte längre men den ger fortfarande skugga för byborna som samlas här för att dela dagens nyheter.

Endast en relativt liten del av den lilla staden har renoverats och byggts för turister. Lyckligtvis kommer Salema sannolikt inte att bli ett högexploaterat semestermål dels på grund av dess geografi och dels då byn och dess fullmäktige inte velat stimulera till den typ av massturism som karakteriserar vissa andra delar av Algarve-kusten.

Ofta håller man marknad där kläder, grönsaker, frukt och sardiner är till salu. En ny mini-boulevard skiljer stranden och byn. Byn har en mängd olika restauranger och kaféer med fina terrasser. Det finns ett internetkafé, pizzerior och flera stormarknader och butiker som förser invånare och semestergäster med dagliga livsmedel. För dem som söker en större mängd varor finns det en stormarknad (InterMarche) i Budens 4 km bort och en annan (Lidl) i Vila de Bispo 11 km bort samt många fler i Lagos.

Galleri

​Intressanta platser i Salemas omgivningar

Salema är en utmärkt bas för besök i närliggande städer och platser. Den västligaste punkten på kontinentala Europa, Cabo de São Vicente (20 km), Sagres (20 km), Lagos (25 km), Silves (45 km) och bergsbyn Monchique (60 km) är mer än värda ett besök.

Sagres

Några kilometer från Europas syd-västra punkt ligger byn Sagres. Det var här Henrik Sjöfararen, i Portugal känd som Infante Henriques, enligt legenderna skall ha grundat  ett Sjöfartsuniversitet i början av 1400-talet (se History section in den engelska eller franska  versionen av detta dokument). Idag är Sagres relativt turistisk med en betoning på surfing-turism. Det finns ett antal butiker som säljer surfutrustning, flera surfskolor och ett oändligt antal barer / kaféer / restauranger. Hamnen fungerar som en utgångspunkt för flera företag med val- och delfin-exkursioner som affärside. Viktiga landmärken i och runt Sagres inkluderar:

Ponta de Sagres – På denna kulle finns resterna av en 1500-tals fästning (fortaleza).

Forte de Beliche – Detta är en liten fästning med ett fint kapell. Fästningen fungerar numera som hotell / restaurang.

Cabo de São Vicente är den syd-västligaste spetsen på den europeiska kontinenten och har klippor (75 m hög) som stupar rakt ner i havet och erbjuder en fantastisk utsikt, särskilt vid solnedgången (se bild nedan). Fästningen som stod här har byggts om som en fyr.

Grottorna i Monte Francês ligger 2 km norr om Sagres.

Det finns flera bra stränder som vätter i olika riktningar.

Bensafrim

Lantlig liten stad belägen i ett grönt område (under vinter och vår, se bild nedan) 10 km norr om Lagos. Namnet härstammar från arabiska och skrev ursprungligen Benassaharim.

Ursprungligen ett centrum för jordbruk är Bensafrim nu främst bebodd av pendlare som arbetar i Lagos. Staden har fortfarande en trevlig liten marknad med lokalt odlade frukter och grönsaker varje tisdag morgon.

Portimão

Portimão är efter Faro den näst största staden i Algarve. Portimão självt är mer ett kommersiellt och industriellt centrum än en turistort men är välkänd för sina butiker och fiskrestauranger. Den lokala industrin utgörs främst av skeppskonstruktion och konservering av sardin och tonfisk.

Turistaktiviteterna äger främst rum i det intilliggande Praia da Rocha som blev känt när en grupp engelska författare och intellektuella etablerade sig där mellan 1930 och 1950. Därefter utvidgades den lilla platsen till en av de största och mest kända semesterplatserna i Portugal.

Andra viktiga landmärken i och runt Portimão inkluderar:

Den gamla bron i Portimão byggdes med kvarvarande material från Eiffeltornet.

Igreja de Nossa Senhora da Conceição som är en fin kyrka från 1500-talet.

Colégio dos Jesuítas ett jesuit college byggt 1660-1707.

Convento de São Francisco – ett kloster från 1500-talet.

Capela de São José – Ett vackert kapell.

I Museu Diego Conçalves hålls utställningar av regionala konstnärer.

Forte de Santa Catarina ligger i Praia da Rocha och byggdes mellan 1629-1633 (foto nedan).

Vila do Bispo

Denna mysiga lilla stad cirka 11 km väster om Salema med ett vackert litet torg i mitten är värd för kommunens kontor i området.

Från Vila do Bispo kan flera stränder på västkusten nås med bil (5 km). Dessa stränder, Castelejo (foto), Cordoama och Barriga är alltid vackra men ännu mer vid solnedgången. Från Vila do Bispo kan ytterligare 4-5 stränder på södra kusten väster om Salema nås.

Silves

Under morernas styre var Silves huvudstad i Algarve och det sades att den i skönhet överträffade Lissabons.

Högst upp i staden som ligger på en sluttning kan man se slottets sandstenväggar.

I den nedre delen av Silves rinner floden Arade där romarna byggde en bro vars rester fortfarande kan ses. När man har klättrat upp längs de branta och bilfria vägarna i den gamla delen av Silves belönas man med vacker utsikt över Monchique-bergen, Arade-dalen och i fjärran Algarve-kusten.

På det inre torget i slottet finns en trädgård där konserter hålls regelbundet. Katedralen byggdes på 1200 ovanpå en moské. De många gravarna som låg här sägs tillhöra korsfarare som hjälpte till att erövra staden från Morerna.

Museu Arqueológico är nytt arkeologiskt museum som har byggts mot de gamla stadsmuren runt en 1200-talsbrunn och förtäljer historien om Algarve / Silves.

Fábrica do Inglês är en nöjes- och kulturpark med bl a ett korkmuseum. Under tio dagar i mitten av augusti tar en färgglad och livlig medeltida festival över den historiska delen staden och lockar besökare från hela världen som kommer för att klä sig i medeltida dräkter, sälja eller köpa varor, äta och dricka, hejar på riddare, dansa till medeltida musik och njuta av den magiska atmosfären. Underhållningen och aktiviteterna ligger runt det spektakulära Silves Castle, vilket ger evenemanget en äkta 1200-talskänsla. (Bild nedan).

Området runt Silves är centrum för Portugals apelsinodling.

Faro

Faro är den största staden i Algarve och hyser dess administrativa centrum samt regionens universitet.

Faro ligger cirka 105 km från Salema (cirka 1 timme 15 min via motorvägen).

I centrala gamla stan, finns trevliga och bilfria stråk för fotgängare med traditionella portugisiska hus och många olika butiker.

Katedralen (Catedral da Sé) – byggdes mellan 1249-1271 (foto nedan).

Faro flygplats är den närmaste internationella flygplatsen med många direktflyg till andra europeiska städer. (se även ”Komma hit”).

En attraktion främst för de lokala invånarna är Ilha de Faro, en ö mycket nära flygplatsen.

 

Lagos

Lagos är en välkänd turistort med ett historiskt centrum och vackra stränder.

Under medeltiden var Lagos en viktig hamn från vilken portugisiska upptäcktsresande började sina resor för att utforska den afrikanska kontinenten och sjövägen till Indien. Runt den gamla stadskärnan i denna tidigare huvudstad Algarve (1576 till 1756) återstår delar av stadsmurarna; den nuvarande stadsmuren byggdes ovanpå en gammal mellan 1400 och 1600-talen.

Lagos har fortfarande en fiskarhamn men är också en hamn för yachter. Här organiseras flera internationella regattor.

Stadskärnan är delvis bilfri och mysig med sina smala gator och vita hus.

Strandälskare kan besöka de små stränderna med de berömda klippformationer.

Porto de Mós-stranden ligger vid foten av turistområdet Torralthina.

De imponerande klippformationerna i Ponta de Piedade är mer än värt ett besök (foto nedan). Härifrån kan både Cabo São Vicente i väster och Cabo Carvoeiro i öster ses. Ponta de Piedade kan också besökas med båt som lämnar hamnen vid Forte da Ponta da Bandeira eller från Lagos.

Stranden Praia da Dona Ana finns också här.

Den stora stranden Meia Praia ligger öster om centrum.

Praça Infante Dom Henrique – I mitten av detta torg finns en staty av Henrik Sjöfararen. På ena sidan av torget finns en byggnad där Europas första slavmarknad (Mercado de Escravos) hölls under 1500-talet. Numera är byggnadens syfte mer humant: utställningar hålls här.

Forte da Ponta de Bandeira är en fästning från 1600-talet. Via en hängbro kan man nå dess inre torg. Kapellet har dekorerats med azulejos från 1600-talet (blå mosaik av arabiskt ursprung, vanligt över hela Algarve).

Museu Regional, det regionala museet vid Igreja de Santo António har en intressant arkeologisk samling och en etnografisk avdelning.

Monchique

​En kurvig väg tar dig upp till den pittoreska byn Monchique på berget (Fóia, 900 m över havet).

På grund av höjden är klimatet här något annorlunda än på kusten, med mer regn och till och med frost under vintern.

Tyvärr eldhärjades området sommaren 2018, men det påverkar inte områdets charm.

 

Tavira

Tavira är en av de mest charmiga städerna i Algarve och ligger vid mynningen av den långsamt flödande Gilão-floden.

Staden utgör en härlig blandning av traditionellt portugisiskt arv och morisk påverkan. Dolda i labyrinten av kullerstensgator finns traditionellt kaklade hus, familjedrivna restauranger och ett myller av dekorativa kyrkor.

Söder om Tavira finns de skyddade vattenvägarna i Parque Natural da Rio Formosa (se bild nedan), som mynnar vid de vackra sandstränderna i Ilha de Tavira.

Runt Tavira finns de fascinerande städerna Olhão, Vila Real de Santo António och Cabanas, tillsammans med golfbanor i världsklass och orörd natur.