Vad att göra – Hav och land

Aktiviteter

Algarve kan erbjuda en palett av aktiviteter som borde kunna tillfredsställa den mest kräsne. Vi har valt några av dem nedan, i vatten, på land och i himlen.
Passa på och Njut!

Stränder

Salema Stranden

Stranden har fin sand längs nästan hela sin längd. För en vuxen av medellängd är det möjligt att vada i havet i cirka 10 meter innan man måste börja simma (lite beroende på tidvattnet). Strömmarna är vanligtvis inte särskilt uttalade men återigen kan detta variera med tidvattnet. Både strandens bredd och längd varierar betydligt mellan hög- och lågvatten. Förutom juli till september, när vindar från söder ibland råder, erbjuder de delar av stranden som begränsas av höga klippor skydd mot de nordliga eller västliga vindarna som oftast råder.

I Portugal får restaurangägare endast hyra ut strandbäddar och parasoller om de anställer en badvakt. Ett varningssystem med gröna, gula och röda varningsflaggor används. Restaurangen/strandpaviljongen Atlantico som skyddar Salemas strand tar sitt jobb på allvar. Livvakterna, deras flaggor och toalettfaciliteter finns tillgängliga hela sommaren.

På en klippa ca 1 meter ovanför sanden vid den västra änden av stranden kan en serie välbevarade fotmärken från en dinosaurie som bodde här för 100 miljoner år sedan eller så hittas (se bild). Det finns också andra spår i den östra delen av stranden.

Andra stränder inom räckhåll

På grund av områdets status som nationalpark finns de endast ett litet antal bosättningar eller till och med hus utanför de få byarna och städerna i området.

På västkusten finns vackra. vilda men ändå tillgängliga stränder som vetter mot det enorma havet med USAs östkust som nästa stop (foto 1 nedan).

Om du är villig att ta en 45 min promenad kan vi till och med berätta hur du hittar din egen strand (eller kanske med 2 eller 3 andra personer, foto 2 nedan) utanför högsäsongen.

Dock var försktig! Strömmarna på västkusten kan vara hårda.

 

Vattenaktiviteter

Flera av de havsrelaterade aktiviteterna nedan (t.ex. grottutflykter, paddling, delfinexkursioner, kajakpaddling, surfing (och cykling) tillhandahålles av ett lokalt etablerat företag:
Salema Tours, med ett kontor beläget i centrum av Salema (Largo da Liberdade, Salema 8650-195, Portugal, +351 962 896 026)

Brädpaddling

Alla företag som hyr surfbrädor erbjuder hyra av paddlar eller instruktörledd paddling.

Grottutflykter

Grottutflykter från Salema, Lagos och Sagres som utforskar de många grottorna längs kusten.

Dykning

De bästa dykplatserna i Portugal vid Algarve-kusten i finns i Praia da Luz, Praia da Marinha och Ponta da Piedade, där det finns steniga rev och skeppsvrak som bidrar till upplevelsen. De bästa dykförhållandena är med västlig vind och vid lågvatten. Synligheten är bäst på sommaren när havet är stilla.

Fiske

Flera företag i Lagos erbjuder en halv dag fiske-expeditioner.

Fisket i Lagos erbjuder stor variationsrikedom eftersom det finns en mängd olika fiskar som kan fångas inklusive Sea Bass, Stone Bass, Garfisch, Bream, Squid, bläckfisk, och makrill– Sea Bookings,

Portugal anses också vara en av de bästa platserna för Big Game Fishing i världen på grund av påverkan av de varma strömmarna från Medelhavet. Temperaturavbrott som skapas där kroppar med varmt och kallt vatten skjuts upp mot varandra lockar både bete och stora fiskar, som hajar (Blue Shark, Hammerhead Shark, Mako) och andra arter som Blue Marlin, White Marlin, Swordfish, tonfisk, Dourados och Bonitos. Det finns flera företag som erbjuder dessa typer av turer, t.ex. g. Algarve Seafaris eller be om råd på The Salema Tours.

 

Kajakpaddling

Flera företag i Lagos, Salema eller Sagres hyr ut kajaker.

 

Delfin- och valskådning

Det finns 2-3 timmars turer från Salema, Lagos och Sagres.

Segling

Från Lagos utgår flera seglingsturer. Ta en dagskryssning för att simma i det varma och rena vattnet i Atlanten eller njut av en romantisk solnedgångtur till sjöss med den berömda Sunset Cruise.

Surfning

De fantastiska surfförhållandena gör området till ett tillflyktsort för surfare från världens alla länder. Tidigare erfarenhet behövs inte eftersom kusten är full av surfskolor. Stränder som vetter mot olika riktningar för att kompensera för olika storlek på vågor, vindriktning och tidvatten, möjliggör surfing nästan varje dag under året.

Kite-surfning

De bästa stränderna för kitesurfing (och vindsurfing) är Sagres (Tonel, Martinhal). Carraperteira (även kallad Bordeira, foto se nedan) och Lagos (Meia Preia).

Aktiviteten är svår att utöva under sommaren på grund av brist på utrymme, med både simmare och surfskolor. Man måste också vara försiktig med tidvattnet och förekomsten av undervattensklippor på några av dessa platser (framförallt Tonelstranden i Sagres).

Det finns flera skolor som undervisar i kitesurfing i Sagres / Martinhal.

Hang-gliding & Para-gliding

En av de bästa platserna för erfarna paragliders är Cordoama-stranden strax väster om Vila do Bispo där höga och branta klippor skapar de termiska vindarna som är nödvändiga för att lyfta seglet.

Ett företag från Albufeira erbjuder 30 minuters tandem paragliding med en instruktör till cirka 60 euro​(Go Discover Portugal 00351 918354714 / 00351 938328865).

Observera att det finns en viktbegränsning som endast tillåter personer mellan 30-90 kg att flyga.

 

Andra aktiviteter

Cykling

Det sydvästra hörnet av Portugal är idealiskt för all form av cykling. Det finns leder för mountain biking och vägar en liten bit innanför kusten med lite trafik och som lömpar sig för landsvägscykling.

Cyklar kan hyras på The Salema Tours i centrum av Salema.

Fågelskådning

Spetsen på halvön är den sista biten av fast mark  för fåglar som migrerar från Europa till Afrika. Sagres och Cabo São Vicente är därför utmärkta områden för ornitologer från  slutet av september / början av oktober till den första veckan i november.

Topperioden faller mellan den sista veckan i september och den första veckan i oktober, då 400 olika arter kan förekomma dagligen. Under hela oktober och in i början av november minskar antalet gradvis till en handfull fågelarter. De sista veckorna är ofta när många av de sällsynta arterna tenderar att förekomma.

Det finns guidade turer för fågelskådning under hösten – se Algarve Birdwatching.

Golf

Inom 20 kilometers radie från Salema finns det 4 golfbanor: Santo António (4 km, +351 282 690 054), Espiche (12 km, +351 282 688 250), Boavista (14 km, +351 282 000 100), och Palmares (+351 918 272 055).

Om du vill köra lite längre finns det ytterligare 10 golfbanor inom 40 km från Sereia-lägenheterna.

Det förtjänar påpekas att det är relativt stor skillnad i greenfee mellan lågsäsong (december och jan och juli och augusti) och högsäsong (februari – juni och september – november).

Besök på vingårdar

Det finns flera vingårdar i närheten som erbjuder demonstrationer av vingårdarna och deras vinframställningsprocess.

Monte Casteleja strax öster om Lagos är en liten vingård som exporterar ekologiska viner främst till USA.

Quinta dos Vales nära Lagoa är å andra sidan den största kvalitetsvinproducenten i Algarve.

Salema Tours kan också ordna besök på vingårdar.

Vandring

Naturen i Algarve lämpar sig för långa promenader, Varje del året har sin tjusning: Under andra hälften av januari blommar mandelträden (foto nedan), under februari till mars prunkar bergsidorna i vita och röda blommor och i april och maj prunkar vallmo och andra ängsblommor.

Det finns många markerade vandringsleder såväl längs kusten och som i inlandet. Det finns också promenader som leds av kunniga guider. Besök gärna Upplev Algarve

Ridning

Det finns en ridskola 10 minuter från Salema (Tiffany’s Riding Center). Du kan boka turer i 1 eller 2 timmar, en halv dag eller till och med en hel dag. Turerna går genom lugna dalar, över trädbevuxna kullar eller längs de branta klipporna vid havet. Praktiskt taget alla, från 4 års ålder och oberoende av tidigare erfarenhet kan följa med på en turné med skickliga och säkerhetsinriktade ridlärare. Tiffany´s ligger vid N125 mot Lagos cirka 10 km från Salema, +351 282 697 395.

Tennis

4 km från Salema finns det 4 tennisbanor med val mellan hårdplan och konstgräs, Santo António, (+351 282 690 000).

Både nybörjare och avancerade tennisspelare kan boka lektioner.

Aktiviteter för de mindre

Lagos Zoo

Detta zoo är speciell på grund av öarna som är sammankopplade av klättringsmaterial vilket tillåter att apor hoppar från en ö till en annan.

Paint Ball

Finns på flera platser nära Lagos, bl a Paint Aventura (+351 911 020 42) och Paint Ball Vila do Bispo.

Ridning

Från 4 års ålder (se ovan). Pony Club ordnas på lördagar, telefonera för mer info, Tiffanys Riding Center, (+351 282 697 395).

Medeltidsfest

I slutet av eftermiddagen  under mitten av augusti organiseras en medeltida mässa i den gamla moriska huvudstaden i Silves.

Bl a förekommer turnering och vapenspel (se även Silves ovan).

Sand City

Sand City är världens största temapark för sandskulpturer.Sand City, väster om Lagoa utanför EN125.

Tree Top Adventure Park

Med olika svårighetsnivåer beroende på ålder (4, 8 & 12 år).

Parque Aventura av Meia Praia i Lagos (+351 911 020 042).

Vattenparker

Det finns flera olika vattenparker i Algarve: den närmaste är Slide & Splash nära Lagoa cirka 50 km öster om Salema.

Zoo Marine

Zoo Marine​ på N125-vägen från Portimão till Albufeira erbjuder en rad aktiviteter inklusive “Jurassic River”, “Pirates Bay”, havsakvarium, “Flying Colors” show med papegojor och andra färgglada fålar), “Bird of Pray” demonstration av rovfåglar och en Delfin-presentation.

Barn kan också simma med delfiner i en pool mot betalning.

Vaxmuseum

Detta lilla vaxmuseum med 22 figurer som tema epoken med de stora upptäckterna under 1400- och 1500-talet. Expeditionerna utgick ofta från Lagos.

The Forest Club

En klubb för de mindre som fokuserar på naturen, vildlivet och miljön genom konst och hantverk samt olika utomhusaktiviteter. 

The Forest Club (+351 926 669 669).